Pók Asszony hálója - awaajige nagwaagan

Dátum: 2021. március 03.

Olvasási idő: 1 perc



Közkedvelt lett napjainkban az álomfogó vagy másnéven álomcsapda.

Fülbevalók, nyakláncok, pólók mintájaként egyaránt megtalálható a boltokban. Ennek ellenére kevesen tudják, hogy az álomfogónak története van. Az észak-amerikai indián kultúrában, azon belül is az Ojibwe (csippeva/chippewa) törzstől ered a készítése, s tőlük származnak legendák az álomfogóról vagy a vele kapcsolatban álló Pók Asszonyról is.

Az Ojibwe nemzet világában, a törzsek együtt éltek, amit ma Teknős Szigetnek ismerünk. Legendák szerint Asibikaashi (a Pók Asszony) segített elhozni az embereknek a Napot.

Aztán, miután az Ojibwe törzs szétvált Észak-Amerika négy sarkában, hogy beteljesítsék próféciájukat, Asibikaashi nem tudott eljutni minden bölcsőhöz, így az anyák, nővérek és nagymamák kezdték el készíteni a különleges hálókat (álomfogókat).

Vesszőkből készült keret közé, nővényekből font fonalat használtak vagy állati inakat, majd körbefonták a kör formájú vesszőt, közepén hagyva egy kis lyukat.

A kör formája jelképezi azt, ahogy a Nap minden nap megteszi útját az égen. Az indiánok hisznek benne: A jó álmok átjutnak a nyíláson, a rossz álmok viszont csapdába esnek a hálóban, s elvesznek a hajnal fényében."

Az álomfogót a gyermekek ágya fölé helyezték, hogy megvédjék őket a rossz álmoktól. Mivel az álomfogó természetes anyagokból készül, nem tart örökké, kiszáradásával jelzi, hogy a gyermek felnőttkorba lépett. Az álomfogó felfog minden rémálmot és nem engedi át őket, viszont segít minden jó gondolatnak belépni az elménkbe a kis lyukon keresztül, mikor alszunk.

A hagyomány szerint az álomfogó készítéshez tiszta gondolatokra és békés lélekre van szükség, mert amilyen energiákkal készül, olyanok uralkodnak majd benne.

Mi sok-sok szeretetet tettünk bele, reméljük, eljut hozzátok is!

Forrás: homeinfo.hu