Az Om szimbólum 5 grafikai eleméről pár szó

Dátum: 2021. szeptember 18.

Olvasási idő: 1 perc


Az Om jelentése

Az Om szimbólum jelentését kimeríthetetlennek, végtelennek, teljes tudásnak, valamint a létezés és az élet lényegének tekintik. Az Om legszebb magyarázatai megtalálhatók az ősi védikus szentírásokban.

A Mundaka Upanisad szép hasonlattal él:

„Az Om az íj, a lélek a nyíl, és a Legfelsőbb a cél.” - Annak, aki koncentrált elmével zengi, olyan lesz, mint egy nyíl. Eljuttatja a legmagasabb célig.

„Az AUM az egész világ. Ami volt, ami van és ami lesz. AUM azt is jelenti, ami a múlton, a jelenen és a jövőn túl van. ” - Mándukja Upanisad

Az Om jel jelentése

Az Om jel görbék, félhold és pont kombinációja, melyek jelentése összetett. Az Om egy gyönyörű szkript jel, pusztán vizuális formájára nézve is magas szintű filozófiát tartalmaz.

Az Om jel négy görbéje a tudat négy állapotát, a kör pedig a Legfelsőbbet és a legfelsőbb ént képviseli.

  • alsó görbe az ébrenlét
  • középső az álom
  • felső pedig a mély alvás állapotát reprezentálja.
  • e hármat egy félkör, az illúzió választja el a transzcendentális állapottól. A félkör a „májá”, az illúzió fátyla, az álomszerű élet és az abszolút világ realitása között. A félkör NEM érinti a pontot. Ez azt jelenti, hogy a legmagasabb állapotot a maya nem befolyásolja.

Az Om ikonográfiájában a bindu vagy kör a lelki valóság. A lelki Valóság a biztos pont.

Az Om szimbólum pontja vagy kis négyzete Isvarát, a Legfelsőbbet jelképezi, valamint tudatunk abszolút állapotát jelzi. A tudatosságot, mint végső célt.

A tiszta tudat a negyedik állapot az abszolút béke és boldogság síkja. Az a szint, ahol valóban kapcsolatba kerülhetünk Istennel. Forrás: hunduizmus.hu