Március 20. a boldogság világnapja :)

Dátum: 2021. március 20.

Olvasási idő: 1 perc


Az ENSZ közgyűlése 2012-ben a boldogság nemzetközi világnapjává nyilvánította március 20-át. Az egyre bővülő világnapok listájáról nem hiányozhat a boldogságnak szánt nap sem, hiszen, ahogy az ENSZ határozatában is áll: „a boldogságkeresés az emberi lét egyik alapvető célja.

Az ötlet a Bhutánból származik

A boldogság nemzetközi napjának ötlete a kis himalájai buddhista királyságtól, Bhutántól származik. Az ázsiai ország vezette be ugyanis a világon elsőként a bruttó nemzeti boldogság fogalmát lakosai jólétének mérésére, mondván, hogy az többet elárul, mint a bruttó hazai össztermék, a GDP.

A „bruttó nemzeti boldogság” fogalma tulajdonképpen a lakosság jólétének mérésére szolgál. Egy kilenc pontból álló index segítségével megbecsülhető, hogyan érzik magukat az emberek gazdasági, társadalmi és érzelmi szempontból.

Popper Péter a 2010 ben elhunyt, közismert pszihológus, pszihoterapeuta és egyetetmi tanár – a tőle megszokott realisztikus stílusában beszél az emberi boldogság hajszolásról.

Honnan veszed, hogy neked boldognak kell lenned?

Popper Péter előadásaiból kiemelkedik, hogy a boldogságról akként vélekedik – mint egy extázis, egy felszikrázó pillanat az életünkben – mely legfőbb jellemzője, hogy önkéntelen jelentkezik – szándékosan előidézni nem vagyunk képesek és hamar szertefoszlik. Semmiképpen sem állapot, hiszen nem hosszan fenntartható.

Szerinte nem tanulható a boldogság. Annyit tehetünk, hogy igyekszünk nem reagálni mindenre azonnal. Lazának kell lenni, nyitottnak maradni és kellő érdeklődéssel a világ iránt és nem szabad rohangálni elérhetetlen dolgok után.

A sérelmek mormolgatása vagy megbocsátás?

Popper Péter szerint a megbocsátás kulcsfontosságú az ember életében. Vannak ugyan olyan emberek, akik csak a negatív történésekre reagálnak – ha jó dolog történik velük, azt csak amolyan álomszerűnek érzékelik. A megbocsátás elfeledést jelent Popper Péter szerint.

Ösztönök szublimálása

Nyugati aszkézis – különféle önmegtartóztatások például szembe mennek az ember alapvető ösztöneivel, vágyaival. Elfojtás, vergődés, valamilyen torzulás lesz az eredménye. Keleten ezt másképp csinálják. Nem fojtják el a vágyakat, hagyják felszínre jönni – igyekeznek megfigyelni – és átalakítani szellemi energiává.

Keleti útban nincs erőszak – Magammal sem teszek erőszakot! Ne rohangálj elérhetetlen dolgok után! A szabad akarat és a szabad cselekvés közötti különbségről beszél Popper Péter. Az akaratunk valóban szabad, azonban a cselekvésünk sokkal inkább nem az. Cselekvésünk engedelmességgel tartozik a földi élet törvényeinek.

A boldogtalanság sokkal inkább tőlünk függ, mint a boldogság.

A boldogság egy ajándék, de a boldogtalanságot azt mi csináljuk. Ennek legfőbb oka a lehetetlen hajszolása. Boldogtalanság okozói a szerzés, a birtoklás kielégíthetetlen vágya – a sérelmek hajszolása és felejteni nem akarása – valamint erőszak tevés magunkon.

Rohanó világba születtünk – el kell ezt fogadnunk, de azt kell megtanulnod – hogyan tudsz “nyugodtan rohanni”, izgatottság nélkül…….

Forrás: boldogsagnyomaban.hu