KOMPOSZTBA VELE!

Dátum: 2021. április 10.

Olvasási idő: 1 perc


A hullámkarton lebomlási idejét már talán sokan ismeritek, hiszen az elmúlt pár évben ez a kérdés a környezetvédelem és a hulladékgazdálkodás témában már többször előkerült.

Míg a papírtasakok 1-1,5 hónap alatt bomlanak le természetes közegben, úgy a hullámkartonoknak nagyságrendileg 2 hónapra van szükségük. Persze ez a lebomlási idő függ a hullámkarton vastagságától, annak erősségétől, az “újrapapír” arányától a teljes hullámkartonra vetítve.

Annál azonban, minthogy egyszerűen csak kivárjuk míg lebomlik a kartondoboz, számos gyorsabb és hatékonyabb megoldás is létezik a felhasználásra.

  • Például becsomagolhatunk más postai csomagot a hozzánk érkező dobozba, és így az újrafelhasználás máris megvalósul.
  • Vagy feldarabolhatjuk, összehajthatjuk, és csomagolásnál térkitöltő anyagként használhatjuk.
  • Vagy szelektíven gyűjthetjük, mindezt azzal kiegészítve, hogy gondoskodunk arról, hogy a hulladék megfelelő helyre és közegbe kerüljön.

AZ EGYIK LEGJOBB ÖTLET AZONBAN: KOMPOSZTBA VELE!

Kertes házban laksz? Gondoskodsz növényeid, terményeid “jólétéről”? Nos, a háztartási hulladékok jelentősebb része komposztálható, és ide tartoznak a karton anyagból készült hullámkarton dobozok is.

Persze lassabban válnak a rendszer részévé, mint például egy tojáshéj, gyümölcsmaradék vagy virággyökér, de megfelelő mennyiségben abszolút használható része lehet a komposztnak.

Lehetőség szerint ne egyben dobd bele a komposzt edénybe, hanem szedd darabjaira a dobozt, vágd csíkokra, tépkedd szét minél kisebb egységekre.

Amellett, hogy komposztálható, még hatékony is lehet a komposztálási folyamat sikerességére. Sokszor a komposzt túlságosan nedves a kerti és konyhai hulladékoktól, akkor a megoldás az, hogy összegyűrt papírokat, darabolt kartondobozokat dobálunk a zöld hulladék közé.

Forrás: millerpack.hu