Felesleges tejből szén-dioxid szűrő? Miért ne!

Dátum: 2021. február 03.Isszuk hidegen és melegen, főzéshez használjuk, kávét és ritkábban teát ízesítünk vele, van házi (de finom), van pasztőrözött, sovány, zsírosabb. Néha előkerül, hogy egészségtelen, aztán néha meg arról olvasunk, a napi egy pohár maga az egészség. Vagy szeretjük, vagy utáljuk.

Egy dolog viszont biztos, tejből túltermelés van. Felesleget „gyártunk” a tehénkék nem kis segítségével.

Az amerikai Clarkson Egyetem kutatói egy olyan eljárást dolgoztak ki, amellyel olcsón és környezetbarát módon csökkenthetik a légkörben található szén-dioxid mennyiségét, egyúttal pedig hasznosíthatják is azt a több millió liternyi tejet is, amelyet kereslet híján a termelők jobbára kiöntenek.

A tej alkalmas arra, hogy megfelelően porózus felületű és kémiai összetételű anyag készülhessen belőle, ráadásul bőségesen rendelkezésre áll.

A kutatás egyik résztvevője szerint a tejből előállított anyag leginkább lyukacsos, erősen pörkölt kávébabokra emlékeztet: az ezeken található nanoméretű rések eredményesen megkötik a szén-dioxidot, méretükből és anyaguknál fogva viszont nem veszik fel a vízpárát.

A folyamat visszafordítható, így a szén-dioxid felszabadítása után a szűrőanyag újra felhasználható.

Miután a tejfogyasztás a nyolcvanas évek óta 30 százalékkal csökkent, a tehenek tejhozama viszont 13 százalékkal nőtt, a tejipar jelentős mennyiségű felesleges nyers tejet termel, így a szűrőanyaghoz felhasznált mennyiséget még csak nem is a fogyasztók számára szánt termékektől kellene elvonni.

És tulajdonképpen miért is olyan fontos a szén-dioxid befogása? A Földünk felmelegedésének kordában tartása miatt.