Ha több a növény, több az ötlet!

Dátum: 2021. március 09.

Olvasási idő: 1 perc


A munkahelyek növény és virág dekorációja energiát ad a dolgozóknak, és fokozza produktivitásukat. Ezt a Texasi A&M Egyetem kutatói az Amerikai Virágforgalmazók Társaságával közösen végzett, a munkahelyeken lévő virágoknak és növényeknek a produktivitásra gyakorolt jótékony hatása munkacímet viselő kutatásuk során be is bizonyították.

A nyolc hónapig tartó kutatás során 101 önkéntes részvételével folytak kísérletek.

Ezek során az alanyoknak 2-2 kreativitást, és 1-1 fokozott figyelmet igénylő feladatsort kellett megoldaniuk 3 különböző dekorációjú - természetes, mesterséges és dekoráció nélküli - helyiségben.

Eközben 4 alkalommal saját maguk rögzítették hangulatukat. (Ez tulajdonképpen a kreatív gondolkodást és a lelkiállapotot meghatározó Torrance-teszt).

A kutatás eredményei kimutatták, hogy a növénydekorációval ellátott munkahelyeken dolgozó

  • férfiak mintegy 15%-kal több ötletet dolgoztak ki,
  • a nők pedig ennyivel több kreatív és rugalmas probléma megoldási lehetőséget produkáltak, mint azok, akik nem díszített, vagy csak mesterséges dekorációval ellátott irodában dolgoztak (Armstrong, 2004).

Ezek a kutatási eredmények önmagukért beszélnek, és jól mutatják a növények szerepét, jelentőségét napjaink városi emberének életében.

Minden lehetőséget meg kell ragadnunk tehát ahhoz, hogy a növények által a természet közelségét visszahozzuk!