Csak semmi görcs!
A lehetőségeidhez képest cselekedj!

Dátum: 2021. február 27.

Olvasási idő: 1 perc


A közösségi média korában elképesztő gyorsasággal terjednek tanulmányok a klímaváltozás pusztító hatásairól, képek és hírek sokasága kering az interneten erdőtüzekről, tomboló viharokról és az olvadó jégpáncélról. Bizonyos mértékig hasznos, ha rendszeresen találkozunk az elrettentő tényekkel, hiszen azok kijózanító hatással lehetnek ránk.

Sokakban azonban ezek a hírek, gondolatok szorongást váltanak ki: aggódnak a klímaváltozás következményei miatt, és azt érzik, hogy nem tehetnek ellene semmit. Az ökotudatosságból eredő, egyre többeket érintő érzelmi zavarnak ma már neve is van, mégpedig az , hogy ökoszorongás.

Az ökotudatosság magával vonzza a megoldások keresését az egyén szintjén: környezetbarát megoldások a mindennapokban, amely kiterjed a vásárlásra, a tisztítószerek gondos kiválasztására, a környezettudatos ruházkodásra, valamint a pazarlás és a húsfogyasztás csökkentésére – hogy csak egy párat említsünk. Az ökoszorongó ezeken a területeken görcsös igyekezettel próbál megfelelni.

Mit lehet ellene tenni?

A lehetőségeinkhez képest cselekedjünk!

A szorongás alapvető okozója a tehetetlenség, ezért elsődlegesen ettől a tehertől kell megszabadulni, erre pedig számos lehetőség van. A saját lelkiismeretünket is megnyugtathatjuk, ha a lehetőségeinkhez képest cselekszünk – legyen szó életmódváltásról, a megtermelt hulladék csökkentéséről, vagy szelektálásról – kis lépésekben.

Fontos, hogy a környezettudatosságról és a fenntartható jövőről való gondolkodás ne társuljon aggódással, illetve szorongással, tekintsünk rá sokkal inkább lehetőségként. Tegyük meg a tőlünk telhetőt, és találjuk meg az örömöt a környezetvédelemben, de semmiképpen ne görcsöljünk rá a kelleténél jobban.

Forrás: https://chikansplanet.blog.hu/